baner przedszkole2

 

baner przdszkole8

 

baner przdszkole4

niezapominajki


Rekrutacja do przedszkola



Konkurs Zdrowa Żywność

PODSUMOWANIE  NASZYCH  DZIAŁAŃ


Wspólne działania rodziców, dzieci, nauczycieli i pracowników administracji przyniosły zadowolenie i satysfakcję.
Różnorodne doświadczenia nabywane w trakcie zabaw, spacerów i wycieczek , kontaktów z otoczeniem przyrodniczym, sprzyjają zdobywaniu nowych umiejętności, rozwijają percepcję i wzbogacają doznania estetyczne. Nasze działania uwrażliwiają na piękno otoczenia przyrodniczego i społecznego, umożliwiają prowadzenie obserwacji, zbieranie i porównywanie materiału przyrodniczego. Wycieczki , zajęcia na temat zdrowej żywności pomagają  zauważyć różnorodne formy życia, bogactwo kolorów, dźwięków, zapachów a także negatywne skutki niewłaściwego odżywiania się. Mamy nadzieję, że przeprowadzony cykl działań zwiększył świadomość wszystkich uczestników w podejmowanym temacie oraz przyczynił się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

„SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO…” – konkurs plastyczny

 

    W listopadzie zorganizowany został w naszym przedszkolu konkurs plastyczny „Smacznie, zdrowo, kolorowo”, dla zainteresowanych Rodziców i dzieci. Prace musiały zostać wykonane w formacie A3, techniką dowolną z załączonym przepisem proponowanego dania. Do konkursu zgłosiło się 17 chętnych Rodzin wraz z dziećmi ze wszystkich grup wiekowych.

   Prace plastyczne zaprezentowane zostały w holu przedszkola. Każdy Rodzic w naszej placówce otrzymał kupon konkursowy, w którym mógł zaznaczyć 3 wybrane przez siebie najlepsze prace. Wybór był trudny, ponieważ dania zaskakiwały oryginalnością. Wśród nich znalazły się : babeczki, sałatka grecka, sernik, kolorowe kanapeczki - koreczki, sałatka owocowa…

Wszystkie propozycje Rodziców i dzieci zasługiwały na uwagę, lecz wygrały :

I miejsce - Ostasz Piotr

II miejsce - Cydzik Natasza

III miejsce - Cydzik Jaś

   Na uroczystym podsumowaniu konkursu zaprezentowano wszystkim przedszkolakom najlepsze wybrane prace plastyczne. Zwycięzcy zostali nagrodzeni dyplomami i drobnymi upominkami. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali również pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pocieszenia.

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

TEMATY  KOMPLEKSOWE

Przy planowaniu pracy wychowawczo – dydaktycznej, nauczycielki poszczególnych grup w naszym przedszkolu, w minionych miesiącach, starały się tak ukierunkować działania podejmowane wspólnie z dziećmi, aby dostarczyć swoim wychowankom wyczerpujących wiadomości i umiejętności, dotyczących zasad prawidłowego odżywiania się.
W podejmowanych działaniach zaangażowany został personel przedszkola (pani Dyrektor, intendentka, kucharki, woźne) oraz rodzice.
Nauczycielki planując pracę wychowawczo – dydaktyczną w minionych miesiącach, dążyły do stworzenia jak najlepszych warunków sprzyjających aktywnej działalności dzieci w różnych jej formach.
     We wszystkich grupach wiekowych jesienią, dzieci poznawały nazwy, wygląd oraz walory smakowe i odżywcze owoców i warzyw.
Odbyły się liczne wycieczki do pobliskiego sklepu, straganu i stoiska ze zdrową żywnością; wyjścia do przydomowego ogrodu, gdzie dzieci utrwalały nazwy i wygląd popularnych owoców, warzyw oraz poznawały mniej znane, egzotyczne. W trakcie zajęć praktycznych dzieci samodzielnie wykonywały sałatki owocowe i warzywne, jogurty owocowe, które później z apetytem konsumowały.

Dzieci z grupy najmłodszej – „Misiaki”, pod kierunkiem nauczycielki i kucharki, samodzielnie ukisiły kapustę z produktów zakupionych w sklepie, a „Leśne Ludki” w „Dniu Dyni” przygotowały i upiekły smaczne i zdrowe placki z dyni.
 W starszych grupach, dzieci samodzielnie wykonały „Piramidę Zdrowia”, wszystkie przedszkolaki zapoznały się ze znaczeniem dla prawidłowego rozwoju organizmu produktów uzyskanych z mleka: jogurtu, sera żółtego i białego, maślanki, masła… Dzieci odwiedziła pani stomatolog (mama dziecka), która zapoznała dzieci ze znaczeniem spożywania właściwych produktów  : nabiału, owoców i warzyw i  ziarnistego pieczywa dla stanu ich uzębienia.
 Raz w tygodniu, dzieci ze starszych grup samodzielnie wykonują z dostarczonych produktów kanapki na śniadanie. Do kanapek, dzieci dodają wyhodowane przez siebie: kiełki rzodkiewki, soczewicy, szczypiorek.
Temat kompleksowy „Jak powstaje chleb?”, umożliwił dzieciom  poznanie poszczególnych etapów powstania chleba: siew, zbiór, uzyskanie z ziaren mąki, pieczenie chleba, zakup w sklepie.
Przedszkolaki w trakcie realizowania tego zagadnienia poznawały właściwości mąki, różne rodzaje pieczywa oraz  odwiedziły piekarnię, gdzie mogli obserwować czynności wykonywane przez piekarza podczas pieczenia chleba .W przedszkolu  pod kierunkiem nauczycielki i pani  kucharki dzieci przygotowały i upiekły chleb z mąki pełnoziarnistej.
W celu promowania prawidłowych nawyków żywieniowych, nauczycielki  starszych grup korzystały również z programu edukacyjnego zainicjowanego przez Żywiec Zdrój S. A. pod patronem Instytutu Żywności i Żywieni oraz Instytutu Matki i Dziecka – „Mamo, Tato,  wolę wodę”. W trakcie organizowanych zabaw i podczas różnorodnych sytuacji edukacyjnych, dzieci poznawały:
- znaczenie spożywania wody dla organizmu;
- właściwości wody;
- problemy związane z zanieczyszczeniem wód gruntowych,  sposoby oszczędzania wody.
- rozpuszczalność wybranych produktów.
 Ponadto, dzieci degustowały różne wody mineralne i  określały ich walory smakowe. Uczyły się, jak ważne jest częste picie wody i że to woda, a nie słodkie napoje,  najlepiej gasi pragnienie.
    Aby zainteresować rodziców tematem zdrowej żywności i promować ciekawe przepisy, powstała gazetka „Z kuchni babuni”, na której były umieszczane propozycje  pożywnych przekąsek, deserów i dań obiadowych , dostarczane przez nauczycielki i rodziców.
 Zasady dotyczące spożywania zdrowych produktów, a ograniczanie jedzenia takich produktów jak słodycze, chipsy, napoje gazowane omawiane były nie tylko w trakcie zajęć, zabaw organizowanych, ale i w różnych sprzyjających momentach w czasie pobytu dziecka w przedszkolu. Każda naturalna sytuacja, taka jak jedzenie posiłków, wyjście na spacer, zabawa „w dom”, urodziny dziecka były okazją do kształtowania pożądanych nawyków żywieniowych.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Wycieczki


    Jesienią  w Gronitach odbyło się wspólne spotkanie dzieci i rodziców z grupy II na Święcie Pieczonego Ziemniaka". Dzieci wspólnie z rodzicami mogły uczestniczyć w różnych konkursach sportowych i piec  kiełbaski oraz przygotować smakowite sałatki. Na koniec nie obyło się bez pysznych, prostych potraw z  ziemniaka, który - jak sama nazwa wskazuje, był punktem głównym spotkania.
W grupie IV również odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka. Z tej okazji Leśne Ludki wraz z rodzicami i swoimi paniami wybrały się do Kieźlin, gdzie przywitała ich tamtejsza „Wieśniaczka”. Atrakcji było co niemiara. Prowadząca swoimi tanecznymi propozycjami wprowadziła wszystkich w wesoły nastrój. Oprócz tańców integracyjnych było przeciąganie liny, wykopywanie szkieletu dinozaura, swobodne zabawy na dmuchanym sprzęcie a przede wszystkim pieczenie ziemniaków i spożywanie ich z sałatkami i sosami. Przy ognisku były również wspólne śpiewy przy gitarze i wesołe zabawy. Tego dnia wszyscy świetnie się bawili do samego zmierzchu
    Grupy starszaków  pojechały na wycieczkę do gospodarstwa agroturystycznego „U Franka” w Sząbruku. Gospodarze oprowadzili dzieci po stajni, stodole, kuchni, podwórzu pokazując zwierzęta: konie, kucyka, świnki, kury, kaczki, koty, psa i kozy. Przedszkolacy dowiedzieli się, do czego służy słoma, siano, ziarna i liście warzyw; karmiły niektóre zwierzęta. Obejrzały traktor zasiadając za jego kółkiem. Odważni odbyli przejażdżkę na kucyku o wdzięcznym imieniu – Pola. Dzieci oglądały owoce zebrane z sadu i oglądały pole, na którym rosły ziemniaki i buraki. Grupa uczestniczyła w pieczeniu bułek, wyrabiając ciasto, smarując je żółtkiem i ozdabiając smakowitymi dodatkami wg własnego pomysłu. Samodzielnie piekły kiełbaski oraz degustowały ciasto i kompot. Był też czas na zabawy ruchowe - w domku dla dzieci, na trampolinie, kręglami, piłką, badmintonem oraz na przebieranie w zbroję rycerzy i udział w mini-turnieju. Zerówkowicze nieco ubłoceni ale uśmiechnięci wrócili do przedszkola na obiad, po którym można było zjeść świeżą bułeczkę upieczoną przez siebie w gospodarstwie
    Realizując temat o żywności dzieci z grupy piątej wybrały się do pizzerii. Tam obserwowały powstawanie ciasta, wybierały składniki na pizzę i przyglądały się  jej przygotowaniu. Z niecierpliwością czekały na gorące danie. Po upieczeniu pizzy każdy dostał spory kawałek,a wielbiciele pizzy dokładkę. Niektórzy chłopcy postanowili w najbliższym czasie ponownie odwiedzić pizzerię a dziewczynki zaproponowały upieczenie tak smacznego dania w domu przy pomocy mamy.
Celem spacerów i wycieczek było propagowanie wśród społeczności przedszkolnej zasad żywienia.                    

   Dzięki tego typu działaniom, dzieci przyswoiły sobie pojęcie „zdrowa żywność”, nauczyły się dokonywać świadomych zakupów, poznały rolę i znaczenie owoców i warzyw, uczestniczyły w zajęciach kulinarnych, przekonały się do własnych wyrobów. Przedszkolaki przełamywały złe nawyki żywieniowe.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Miesiąc listopad w naszym przedszkolu upłynął na   EKSPERYMENTOWANIU  i  DOŚWIADCZANIU.

Obejrzyj  >>>

      Dzieci z wszystkich grup świetnie się bawiły poznając właściwości różnych produktów, łącząc je z innymi produktami  z niecierpliwieniem czekały na efekt ,  co się stanie, jaki będzie efekt końcowy. Doświadczenia to super zabawa gdyż wprowadzają dzieci trochę w inny świat pokonując ich nieodzowną naturę,, ciekawość”, bo jak wiemy, dziecko z natury jest ciekawe żadne wrażeń, musi wszystko zobaczyć, dotknąć. A taka forma zajęć zaspokaja ich ciekawość, ale uczy także cierpliwości, ponieważ w niektórych eksperymentach trzeba było poczekać na efekt końcowy. I tak było w grupie BIEDRONEK,  gdy po wrzuceniu do wody groszku musiały czekać aż napęcznieje, ale warto było,  bo efekt był rewelacyjny, groszek jeden po drugim wyskakiwał z szklanki, a to wszystko za sprawą wody. Ale to nie jedyny eksperyment w tej grupie.  Dzieci z butelki po wodzie, octu, płynu do płukania i sody wyczarowały pienisty wulkan. Zgodnie stwierdziły, że to doświadczenie podobało im się najbardziej. Trzecie doświadczenie w tej grupie było równie ciekawe : wrzucając jajko do wody – nic nadzwyczajnego, ale jeszcze odrobina soli i proszę-  jajko unosi się do góry, a  wszystko to dlatego, że woda z solą jest cięższa  niż jajko.

     W grupach MISIAKÓW i TYGRYSKÓW powszechne produkty spożywcze zostały wykorzystane inaczej niż zwykle, a mianowicie do przeprowadzenia eksperymentów przyrodniczych. „Maluszki” z zaciekawieniem obserwowały zjawisko elektrostatyki- dla nich istniejące jeszcze jako „czary-mary” w zabawie polegającej na oddzieleniu ziaren soli od pieprzu oraz fali dźwiękowej- widząc ziarenka ryżu wesoło podskakujące na membranie. Z kolei sok z czerwonej kapusty posłużył jako magiczny płyn, zmieniający kolor bezbarwnej cieczy w zależności od dodanych do wody składników- octu, proszku do pieczenia. Zaskoczenie wywołał balonik, który sam się napompował – pani mogła odpocząć- a stało się to za sprawą reakcji soku z cytryny z proszkiem do pieczenia.

      SKRZATY  natomiast obserwowały, co się stanie , gdy do dwóch pojemników z wodą wsypiemy do jednego sól, a do drugiego mąkę.Na efekt nie trzeba było długo czekać: sól rozpuściła się wodzie, natomiast mąka oddzieliła się od wody tworząc dwie warstwy-  białą i przezroczystą. Nie obeszło się  bez smakowania, dzieci bardzo chciały wiedzieć, czy faktycznie woda jest słona.

    LEŚNE LUDKI i KRASNALE swoje doświadczenia oparły na soku z cytryny. Zdumiewające,  że jeden składnik w połączeniu z różnymi produktami daje tyle rozwiązań np. połączony z wodą –żadna rewelacja ale jeszcze patyczek higieniczny , papier i lampka  i oto prawdziwe  czary , tekst pisany na białej kartce patyczkiem,  zamoczony w wodzie,  po wyschnięciu nadal jest biały, ale zbliżając papier do lampki można go odczytać- super doświadczenie dla małego agenta .Sok w połączeniu z herbatą, daje nie tylko super smak , ale także wybiela ją, o tym dowiedziały się dzieci,  dodając sok z cytryny do herbaty,   a to wszystko za sprawą soku który jest nie tylko kwaśny,  ale jest także naturalnym wybielaczem  .

    PIĄTAKI  poznając etapy  powstawania mąki postawiły sobie za zadanie- upieczemy chleb! I oto udało się,  a jak smakował, o tym one same mogą tylko opowiedzieć.  Ale na pewno był pyszny bo pachniało w całym przedszkolu. Eksperymentując z wodą starszacy dowiedzieli się, że nie tylko jest ona źródłem życia, i należy ją oszczędzać i dbać o jej czystość ale także sprawdzali co się stanie gdy będziemy ją łączyć z różnymi produktami czy zmieni smak, zapach, kolor. Lub czy po wrzuceniu do niej patyka czy kamienia , efekt będzie taki sam.  

     Eksperymenty to świetna zabawa-  zaspokajają dziecięca ciekawość, która w tym wieku jest ogromna, ale także pozwalają dziecku na samodzielne wysuwanie wniosków poprzez obserwacje, uczą i pokazują,  jakie cuda można wyczarować.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

W piątek, 22.listopada odbył się na terenie naszej placówki „FESTIWAL O ZDROWEJ ŻYWNOŚCI”.

Kliknij tutaj aby obejrzeć

Uczestnikami Festiwalu były wszystkie przedszkolaki, zaproszono także do udziału kolegów ze szkolnej zerówki. Dzieci z poszczególnych grup zaprezentowały krótki program artystyczny, tematycznie związany z profilaktyką zdrowia. Pojawiły się piosenki o owocach i warzywach- wszak pełnią nieocenioną rolę w prawidłowej diecie.
Piosenkę „Kuchareczka”, zaśpiewały czterolatki, ubrane w kolorowe fartuszki. „Średniaki” zaprezentowały piosenki o zdrowych potrawach i krótką, ale pomysłową inscenizację wiersza „Kanapka”- tytułowa kanapka była wzorcowa- z razowego pieczywa, z chuda wędlinką i warzywnymi dodatkami. Dzieci najstarsze, pod przewodnictwem reżyserki, pani Eli, wystawiły zabawną , ale i pouczającą bajkę „Opowiadanie o smutnej księżniczce Alince”
(która nieprawidłowo się odżywiała) , w której „pojawiły się” najważniejsze witaminy.
  BIEDRONKI zaprezentowały owocowe piosenki i wiersz -rymowankę  pt.: „Surówka”.
Piękne stroje, ciekawe rekwizyty, kolorowa dekoracja sali, różnorodność form przygotowanych utworów sprawiło, że wszystkie przedszkolaki z radością pełniły rolę zarówno uczestników, jak i widowni spektaklu.

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

W ramach działań konkursowych w naszym przedszkolu został zorganizowany KIERMASZ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI.

        Przez kilka dni, poprzedzających piątek, 15 listopada, cała społeczność przedszkolna przygotowywała się do kiermaszu. Ustalano menu, z dużą pomocą rodziców gromadzono składniki: owoce, warzywa, nabiał, świeże pieczywo, produkty zbożowe- przygotowywano stoiska i dekoracje . W czwartek i piątek dzieci z każdej grupy, z pomocą pań nauczycielek i kucharek, przygotowywały swoje dania: Dzieci najmłodsze- „MISIAKI”- gotowały zupę dyniową : same przygotowały dynię do gotowania (trochę pomogły im panie), a potem poprosiły panie kucharki o fachową pomoc. W przedszkolnej kuchni załadowano pokrojoną dynię do olbrzymiego garnka, a panie: Irenka, Ania i Wandzia ugotowały pyszną jesienną zupę-krem. Grupa „TYGRYSKÓW” przygotowała jogurt owocowy na bazie mieszanki owoców leśnych i jogurtu. Czterolatki „SKRZATY” - kroiły, mieszały i doprawiały kolorową sałatkę jarzynową korzystając z bogactwa dostępnych jesienią warzyw. Pięciolatki- KRASNALE” już od rana tarkowały marchewkę a po śniadaniu w kuchni wraz z Paniami kucharkami przygotowywały i piekły babeczki. Panie kucharki zapoznały dzieci z produktami potrzebnymi do przygotowania babeczek. Dzieci chętnie uczestniczyły w pracach kuchennych: rozbijały jajka, kręciły mikserem ciasto. Babeczki wyszły pyszne! „KRASNALE” upiekły rogaliki z drożdżowego, dyniowego ciasta. Dzieci najstarsze- „PIĄTAKI” – przygotowały naleśnikowe ciasto oraz farsz z twarogu i szpinaku , która to potrawa cieszyła się największym powodzeniem. ”BIEDRONKI”- komponowały zdrowe kanapki, dbając także o ich atrakcyjny i estetyczny wygląd. Powstały sympatyczne buźki z pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku i kolorowe kwiatki z sałaty, ziaren słonecznika i ogórków. Inwencji twórczej nie było końca, każde dziecko po kolei zasiadało do stolika i komponowało kanapkę według swojego pomysłu.

        W piątkowe popołudnie rodzice i mali kucharze zostali zaproszeni na kiermasz zdrowej żywności. Stoły, suto zastawione kolorowymi i pachnącymi potrawami, zachęcały do konsumpcji. Dorośli i dzieci chętnie korzystali z zaproszenia: największym powodzeniem cieszyły się naleśniki i jogurt, choć i inne potrawy miały swoich zwolenników. W holu przedszkola pachniało, było gwarno i wesoło aż do późnego popołudnia. Przedsięwzięcie, którego celem było podniesienie wśród dzieci i rodziców świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania i zachęcenie do zmiany wzorców zachowań w zakresie odżywiania się, okazało się bardzo udane. Uczestnicy chwalili nasze potrawy, które na co dzień występują w jadłospisie przedszkolnym i pytali o przepisy. Podczas kiermaszu zaprezentowano także gazetkę tematyczną „czytajmy etykiety”, zgłębiającą temat dodatków do żywności i ich niebagatelnego wpływu na organizm człowieka.

         Z pewnością zachęciliśmy rodziców do wprowadzenia do domowych jadłospisów urozmaiconych i atrakcyjnych potraw z dostępnych jesienią produktów, które dostarczają witamin, składników mineralnych i energii. Kiermasz zdrowej żywności znajdzie swoje miejsce w naszym kalendarzu uroczystości i przedsięwzięć, gdyż, prócz promowania zdrowego odżywiania się, przyczynia się także do integrowania społeczności przedszkolnej.

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

WSTĘP

Od wielu lat propagujemy zdrowy styl życia, akcentując właściwy sposób odżywiania się oraz aktywne formy wypoczynku – od 2009 r. należmy do Krajowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. W latach : 2005, 2009 i 2012 roku otrzymaliśmy od Warmińsko-Mazurskiego Kuratora Oświaty Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. Posiadamy także certyfikat LCAE, staramy się o zdobycie Zielonej Flagi. Z zapałem przystąpiliśmy więc do uczestnictwa w konkursie, organizowanym przez Olsztyńskie Centrum Edukacji Ekologicznej, o tytule "Zdrowa żywność w przedszkolu i szkole" . Nasze działania opieraliśmy o plan, opracowany przez zespół nauczycielek . Uwzględniał on sugestie organizatorów, biorąc pod uwagę możliwości i zainteresowania dzieci. Prócz prowadzenia tematów kompleksowych o zdrowej żywności , zaplanowano także działania, w które angażowano całą społeczność przedszkolną, również rodziców naszych wychowanków oraz środowisko lokalne. Wśród ciekawych działań znalazły miejsce:
wycieczki do gospodarstw agroturystycznych,

kiermasz zdrowej żywności,

spotkanie z dietetykiem,

eksperymenty kulinarne,

festiwal o zdrowej żywności

konkurs plastyczny „Smacznie, zdrowo, kolorowo"

gazetki dla rodziców: „Czytajmy etykiety”, „Przepisy z kuchni babuni”


Przez jesienno-zimowe miesiące wiele się działo w przedszkolu. zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami wydarzeń , z których relację przedstawiliśmy zarówno w formie opisowej, jak i w krótkich prezentacjach zdjęciowych i filmowych. Miłej lektury i oglądania!

 

Obejrzyj film ...

Nasza strona wykorzystuje mechanizm plików cookies. W plikach cookies zapisujemy informacje służące do prawidłowego działania funkcjonalności strony, w celach reklamowych i statystycznych.

Akceptuję mechanizm cookies na tej stronie

EU Cookie Directive Module Information